Podologische voetverzorging

Een podoloog behandelt en herstelt huid- en nagelaandoeningen ter hoogte van de voet.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • ingegroeide teennagels
  • mycose/schimmelnagels
  • loslating van de nagelplaat
  • blauwe nagels
  • likdoorns/eksterogen
  • kloven
  • eelt…

Orthoplastie

Een afwijkende stand van de tenen (hamertenen, klauwtenen, …) kan klachten veroorzaken en aanleiding geven tot overbelasing van de gewrichten.

Bovendien kunnen op deze tenen drukpunten met eelt of likdoorns ontstaan.

Door middel van een silicone orthese kan de oorzaak van druk worden weggenomen zodat de eeltvorming en bijhorende pijn vermindert.

Deze siliconen worden individueel op de teen gevormd en nemen niet veel extra ruimte in de schoen in.

Orthonyxie

Bij nagels die voor problemen zorgen (ingroeien, bol groeien, irritatie of ontsteking van de nagelwal, …) kan een nagelbeugel worden geplaatst.

Een dun stalen draadje wordt op de nagel vastgemaakt en zal zorgen  voor een correctie van de nagelplaat, waardoor de nagelplaat verandert van vorm en niet meer ingroeit. Deze behandeling is pijnloos en de patiënt ondervindt hier geen beperkingen van. De totale duur van deze behandeling is afhankelijk van de mate van kromming of ingroei van de nagel.

Ingroeiende nagels worden vaak veroorzaakt door het dragen van te kleine schoenen of het te kort knippen van de nagels.

Podologische voetverzorging bij diabetespatiënten

Een goede voetverzorging is uiterst belangrijk voor diabetespatiënten. Daarom is het noodzakelijk om tijdig en op regelmatige basis op consult te gaan bij de podoloog. Diabetespatiënten met een diabetespas of zorgtraject kunnen onder bepaalde voorwaarden 2 podologische behandelingen per jaar terugbetaald krijgen mits voorschrift van een arts. Tijdens het consult gebeurt een screening met het nodige advies en indien nodig volgt een podologische behandeling of wordt het advies gegeven hoe je voeten te verzorgen.

Een verhoogd risico op voetwonden kan ontstaan door gevoelsstoornissen, problemen met de bloeddoorstroming of door vervormingen van tenen en/of voeten. In een dergelijke situatie is het aan te raden de podoloog regelmatiger te raadplegen. De frequentie wordt bepaald door de arts en/of de podoloog.

Wondzorg

Door wondzorg proberen we om een optimale toestand van de huid te verkrijgen zodat een wonde zo snel mogelijk kan genezen. Wonden beginnen altijd als een acute wond. De meeste genezen vanzelf, maar er kunnen factoren zijn die de genezing belemmeren. Door besmetting van de wonde kan een infectie ontstaan. Daardoor kunnen wonden evolueren tot een zeer chronische toestand. Op een steriele manier de wonde reinigen, ontsmetten en afdekken bevordert het genezingsproces.

Bij diabetespatiënten kunnen kleine wondjes zich snel ontwikkelen tot chronische wonden als gevolg van neuropathie (aantasting van de gevoelszenuwen) en een verminderde bloeddoorstroming.

Het is de taak van de podoloog om patiënten met risico’s te screenen en indien nodig door te verwijzen naar andere disciplines (voetkliniek, endocrinoloog, vaatchirurgie, wondzorgverpleegkundige, …)

Podologische voetverzorging bij reumapatiënten

Een groot aantal patiënten met Reumatoïde Artritis krijgt te maken met voetproblemen. De behandeling zal verschillen naargelang de pijnklacht of de nood aan hulp bij verzorging van de voeten en heeft als doel de patiënt  zo lang mogelijk mobiel te houden en chirurgische ingrepen te vermijden of uit te stellen. De podoloog screent  je voeten om risicofactoren voor het ontstaan van een chronische wonde of deformaties op te sporen en om veranderingen ter hoogte van de voeten op te sporen.